2016. április 18., hétfő 16:08

Áprilisi Detektív Klubnap beszámolója

Könnyű eldönteni a kérdést, hogy madártávlatból vagy békaperspektívából kellemesebb szemlélni a történéseket, helyeket, eseményeket!? Bizony irigykedünk is eleget a madarakra és szeretnénk magunk is az ő rálátásukkal rendelkezni, amire a technika fejlődésével egyre több lehetőség adódik. Kiemelten fontos ez a mi szakmánkban, ahol gyakran felmerül a 360°-os képalkotás iránti igény.

Áprilisi összejövetelünk alkalmával volt szerencsénk vendégül látni és még inkább végighallgatni a www.modellshop.hu webáruházat üzemeltető Dragonfly Kft. munkatársait, akik Székely Zsolt irányításával repítettek bele bennünket a Pilóta nélküli légi járművekkel történő képrögzítés rejtelmeibe.

A képrögzítés és a repülés két különböző és egymástól független lehetőség. A drónok, mint önálló repülésre alkalmas légi járművek a pozíció meghatározás és tartás érdekében giroszkópot, gyorsulásmérőt és GPS jeladót használnak, ezzel egyidejűleg az UAV-k mérettől és súlytól függően szinte bármilyen kamerát képesek magukkal szállítani.

Az elsőként terítékre kerülő DJI Inspire 1 FPV (https://www.youtube.com/watch?v=ZnJcZfsVLAQ) drón kapcsán sok érdekes dolgot tudhattunk meg a forgalmazóktól. A drón gyári összeállításban teljes felszereléssel együtt kerül forgalmazásra, ami a quadrocopter mellett tartalék alkatrészeket, rádió távirányítót és 12MP-es 360°-ban forgatható Sony kamerát is tartalmaz.

A repülési adatok és információk (pl. akkutöltöttség, repülésig hátlévő idő, távolság, sebesség, magasság stb.), valamint a kamera képe megjeleníthető iOS és Android operációs rendszerrel szerelt mobileszközön. A könnyű kezelhetőséget - a kevesebb rutinnal rendelkező felhasználók magabiztosságát - növeli, hogy mindkét irányító kar elengedése esetén a gép tartja a saját pozícióját és egyhelyben lebeg a következő utasításig – eközben a kamera képe alapján lehet azonosítani és kiindulópontra irányítani a gépet.

A felhasználás lehetőségeinek korlátlan tárháza gyorsan megfogalmazódott bennünk. Aki a saját munkájában már korábban is alkalmazott repülő modellhelikoptert, vagy kisebb quadrocoptert ennek gyakorlati tapasztalatait tudta megosztani a jelenlévőkkel.

A repülési szabályok még nemzetközi kitekintésben is kidolgozatlanok, ugyanakkor a magyar légtér igénybevételével kapcsolatosan minden UAV-hez repülési engedély szükséges az 1995.évi XCVII. a légiközlekedésről szóló törvény alapján. Előadóink beszámoltak ezen repülési engedély beszerzésének kezdeti nehézségeiről, az engedélykérelem mellékleteinek sokaságáról (pl. pilótanyilatkozat a repülési gyakorlati tapasztalatról, felelősségbiztosítási kötvény, komplett műszaki leírás stb.) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság 21napos bírálati határidejéről. Ezzel egyidejűleg a bejáratott engedélyszerzés pozitív tapasztalataival felvértezve akár egy héten belüli engedélyszerzés is elérhető.

Megtekinthettünk egy épített 6 rotoros NAZA V-2 drónt, amely egy cserélhető optikás fényképezőgéppel volt felszerelve. Az önálló fényképezőgép esetén a stabilizátor beállítása jelenti a legfontosabb feladatot, egy kiemelkedő minőségű géppel így már 50 – 100 méterről is tökéletes képeket rögzíthetünk. A gépek állandó fenntartási költsége az akkumulátorok cseréje, optimális kihasználtsághoz egy repülés alkalmával 4-5 akkumulátorra van szükség, amelyek életciklusa kb. 100-150 repülés

A Dragonfly Kft. a gyári drónok forgalmazása mellett, egyedi gépek építésével is foglalkozik, továbbá saját eszközökkel és személyzettel légi felvételek készítését is vállalják. Az irányítás gyakorlatának megszerzésére szakértő oktatók segítségével, iránymutatásával van lehetőség, mert a drónokkal történő repülés legjelentősebb és legfájdalmasabb költségét a lezuhanásból eredő géptörések, vagy gépvesztések okozzák.

Köszönjük Székely Zsolt úrnak és munkatársainak, hogy segítségükkel felemelkedhettünk és habár a valódi röptetés a kedvezőtlen körülmények miatt elmaradt, a magasból nyerhettünk bepillantást és elégíthettük ki a drónokkal kapcsolatos információéhségünket.

Megjelent: 1113 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. máj. 10., kedd 09:40