IKD vezetőségi ülés - 2023.11.03-04. - München

IKD Vezetőségi ülés - München, 2023
Események Hírek

IKD vezetőségi ülés – 2023.11.03-04. – München

A Magyar Detektív Szövetség delegációja részt vett az IKD Nemzetközi Detektív Szövetség 2023. november 3-4. között Münchenben megrendezett vezetőségi ülésén.

A megbeszélés során a felek áttekintették a magánnyomozói tevékenység gyakorlását az európai általános adatvédelmi rendelethez (GDPR) igazító magatartási kódex kidolgozásának aktuális helyzetét. A véglegesítés előtt álló dokumentum jelenleg az uniós országok nemzeti adatvédelmi hatóságainak képviselőiből álló Európai Adatvédelmi Testület állásfoglalására vár. A magatartási kódex elfogadása a jövőben lehetőséget biztosíthat arra, hogy a magánnyomozói tevékenység gyakorlásával összefüggően az uniós tagországokban egységes joggyakorlat kerüljön kialakításra.

A megbeszélés során szintén bemutatásra került az IKD szakmai támogatásával a közelmúltban elkészült, a vállalati belső vizsgálatok lefolytatásának irányelveit meghatározó ISO 37008:2023 szabvány. A dokumentum egy a vállalati compliance területét lefedő szabványcsalád legújabb tagja, amelyhez többek között a visszaélés-bejelentési (ISO 37002:2022) és az antikorrupciós (ISO 37001:2019) irányítási rendszerekre vonatkozó követelmények is tartoznak.

Az IKD üléseit visszatérően a magánnyomozói tevékenység fejlődési irányait meghatározó területek áttekintése egészíti ki. Az idei év szakmai előadásai a fehérgalléros bűncselekmények felderítését lehetővé tevő online nyomozati módszereket járták körül. A konkrét esettanulmányok ismertetése során a digitális bizonyítékok hiteles rögzítését lehetővé tevő megoldások is különös figyelmet kaptak.

A Magyar Detektív Szövetség az IKD tagjaként 2007 óta képviseli nemzetközi szinten a magyar magánnyomozói szakmát. Az elmúlt évben hazánkban került sor az IKD XIII. konferenciájára 16 országból, több mint 70 szakember részvételével.

IKD Vezetőségi ülés - München, 2023