Hogyan lehetsz magánnyomozó

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény  (továbbiakban SzVMt.) szerint magánnyomozást hatósági bizonyítvánnyal rendelkező egyéni, vagy társas vállalkozás keretében személyesen az végezhet, aki rendelkezik magánnyomozói igazolvánnyal.

Magánnyomozói igazolványt az kaphat, aki:

  • aki büntetlen előéletű
  • aki nagykorú, cselekvőképes, külön jogszabályban meghatározott vagy azzal egyenértékű szakképesítéssel,
  • továbbá a magánnyomozói tevékenység végzéséhez legalább középiskolai végzettséggel rendelkezik.

A magánnyomozóval szemben támasztott képesítési követelményekről az SzVMt. végrehajtásáról szóló 22/2006. (IV. 25.) BM rendeletet módosító 55/2011. (XII. 21.) BM rendelet 9. § rendelkezik.

Iskola rendszerű magánnyomozó szakképzés ez ideig nem volt és a közel jövőben sem várható. Középfokú magánnyomozói képesítést csak a felnőtt oktatás keretében (OKJ) lehetett szerezni, de  2021 január 1. után csak szakképzés keretében lesz ily módon megszerezni. Felsőfokú képzés ugyan a Nemzeti Közszolgalati Egyetem terveiben szerepelt, de ez ideig nem valósult meg.

A képzési modulok és a kimenti kompetenciák az Országos Képzési Jegyzékben meghatározásra kerültek, de tapasztalataink szerint a képzések enyhén szólva is ingadozó színvonala nem biztosított használható tudást a képzésből kikerülők számára.

Látva és érzékelve a képzés gyenge minőségéből adódó problémát, az MDSZ az egyik budapesti szakképző központtal közösen magánnyomozó szakképzés indítását tervezi.

Küldetésünknek tartjuk, hogy a képzésből kikerülő hallgatók olyan elméleti tudás és gyakorlati ismeretek birtokában szerezzenek diplomát, amivel önálló munkavégzésre képesek lesznek.

A magas színvonalú szakmai képzés mellett, a végzést követően az MDSZ Mentor Program keretében támogatni fogja az arra igényt tartókat.