Hogyan lehetsz magánnyomozó

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény (továbbiakban SzVMt.) szerint magánnyomozói tevékenységet a rendőrség által kiadott hatósági bizonyítvánnyal rendelkező egyéni, vagy társas vállalkozás azon tagja végezhet, aki rendelkezik magánnyomozói igazolvánnyal.

Magánnyomozói igazolványt az kaphat, aki:

  • aki büntetlen előéletű,
  • aki nagykorú, cselekvőképes, külön jogszabályban meghatározott vagy azzal egyenértékű szakképesítéssel, valamint
  • a magánnyomozói tevékenység végzéséhez legalább érettségi végzettséggel rendelkezik.

A magánnyomozóval szemben támasztott képesítési követelményt az SzVMt. végrehajtásáról szóló 22/2006. (IV. 25.) BM rendeletet írja elő.

Magánnyomozói szakképesítés jelenleg felnőttképzés keretében szerezhető meg. Mindez 2021. január 1-je óta ún. Szakmajegyzék alapján történik, ami az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti szakmai képzést váltotta fel. Iskolarendszerű magánnyomozó képzés ez ideig nem volt és annak megvalósulása továbbra is bizonytalan. Felsőfokú képzés indítása ugyan a Nemzeti Közszolgalati Egyetem terveiben szerepel, de ez ideig nem történt meg.

Az oktatás és a vizsgáztatás helye a megújult szakképzési rendszerben elválik egymástól, a szakképesítést igazoló bizonyítvány megszerzésé kizárólag Akkreditált Vizsgaközpontokban történhet. A magánnyomozó szakképzés megszerzéséhez szükséges programkövetelmény és a teljesítendő projektfeladat a Belügyminisztérium Vizsgaközpontjának honlapján elérhető.

A szakmai képzés színvonalának növelése érdekében a Magyar Detektív Szövetség törekszik a képző intézményekkel történő együttműködésre. A Magyar Detektív Szövetség szintén küldetésének tekinti a végzett magánnyomozók elméleti és gyakorlati tudásának folyamatos fejlesztését, ezért junior tagjait Mentor Program keretében támogatja, rendes tagjai számára pedig rendszeres továbbképzéseket biztosít.